lørdag den 27. august 2011

Mønstertilpasning – kom godt i gang

Noget af det fedeste ved at sy selv er når tøjet virkelig passer for alvor. Det er bare langtfra altid det gør det, og da slet ikke uden en hel del ændringer. Købemønstre er nemlig baseret på kvinder der er 168 høje og har barm i str. B-skål. Det er der bare ikke ret mange af os andre der er, og derfor er det ofte svært at få tøjet til at sidde helt perfekt. Det er der dog råd for! Jeg har nemlig haft fornøjelsen af at være på Fit for real people-kursus, og nu vil jeg forsøge at lære et par af trickene fra mig.

Fit for real people: Hvad er det?

Kort fortalt: I stedet for at sy en prøve i stout retter man papirmønsteret til først – det kaldes ”tissue fitting”. De sidste tilpasninger laver man direkte på stoffet ved at sætte det sammen med nåle – det kaldes ”pin fitting”

Det skal du bruge:

Photobucket

Must-haves:

  • Cutting board – eller et stort stykke solidt pap
  • Tape i holder, meget gerne scotch magic
  • Knappenåle, helst tynde, spidse med glashoved
  • Lang lineal
  • Målebånd
  • Mønsterpapir
  • Et håndspejl (til at se dig selv bagfra.
  • Blyanter og/eller tusser i forskellige farver.

Very nice to haves:

  • ”Fit for real people”-bogen af Pati Palmer og Marta Alto
  • Magnet-tapeholder
  • Ternet mønsterpapir
  • Tomme-lineal eller evt. sømmometer

Måltagning og størrelser

Ved FFRP går man ud fra ét mål til overdele, nemlig high bust. Normalt ville man måle barmen på det bredeste sted, men ikke mere! Ideen er nemlig at mønsteret i udgangspunktet skal passe på skuldre og rundt om halsen, for så undgår man at ændre noget der har betydning for revers, belægninger, ærmegab osv.

Skuldrene er kroppens ”bøjle”, og hænger tøjet pænt her er der større sandsynlighed for at resten også passer. Bevægeligheden er også meget større, hvis fx en jakke passer ordentligt på skuldrene.

Derfor:

Start med at måle dig over barmen. Målet skal tages stramt og uden tøj (eller med tætsiddende, tyndt tøj på). Målebåndet skal følge bh'en på ryggen, ligge lige under armhulerne og ovenover barmen foran.

Du kan se hvordan på denne video: http://www.youtube.com/watch?v=qaMlHo3QiLM, og der er gode billeder på denne tutorial http://www.edelweisspatterns.com/blog/?p=884.

Dernæst bruges det mål du har taget til at vælge størrelse. Du skal kigge på overvidden på mønsteret og vælge den der er nærmest. Ligger du mellem to størrelser så vælg den mindste!

Forbered mønsteret

Stryg dit mønster, hvis det er krøllet.

Tegn mønsteret over på mønsterpapir. Sørg for at der er plads nok til 2½ cm sømrum på alle dele (ikke belægninger, kraver og den slags). Sørg for at få alle markeringer med inkl. taljemarkeringer, midt for osv. Brug altid samme farve når du tegner selve mønsteret af. I det følgende bruger jeg sort (blyant) til mønsteret inkl. markeringerne.

Tegn dernæst sømrummet ind på mønsterdelene: 2½ cm på sidesømme, ærmesømme, skuldersømme og 1½ på resten. Vælg evt. en anden farve til sømrumsstregerne, så du undgår at blande dem sammen. I det følgende bruger jeg grøn til sømrummene.

Klip så mønsteret ud.

Hvis dit mønster er et købemønster kan du vælge i stedet at klippe selve mønsteret ud – det tynde papir skal nok holde og draperer noget bedre end det papir vi kan købe i Danmark, så det er nemmere at få et godt resultat. Men husk at tegne sømrum på først! Amerikanske købemønstre (Simplicity, Vogue…) har sømrum inkluderet, typisk 1½ cm (5/8 tomme), så det skal der selvfølgelig tages højde for. Her skal du til gengæld tegne sylinjen på.

Photobucket

Forstærk kanter der buer indad med tape: Tapen skal sidde på indersiden af sømrummet/sylinjen. Sæt små stykker tape på forsiden af mønsteret langs ærmegab, halsudskæringer samt øverst på ærmet. På bærestykker til bukser og nederdele forstærkes den øverste kant, og på bukser desuden skridtsømmen.

Klip nu små hak ind i sømrummet, helt ind til men ikke ind i tapen. Test forstærkningen ved at trække i papiret.

Photobucket

Nu er dit mønster klar til tissue-fitting (papirprøvning)!

Tips og huskeregler

  • Husk sømrum på alle mønsterdele.
  • Forstærk udsatte kanter indenfor sømrummet.
  • Sæt mønsteret fast på underlaget med masser af nåle, når du arbejder.
  • Sæt tape på forsiden
  • Stryg mønsteret når det bliver krøllet.
  • Stryg altid på bagsiden, så undgår du smeltet tape på strygejernet (scotch magic kan tåle strygning på bagsiden, andre typer tape kan opføre sig mærkeligt).

2 kommentarer:

Anne L sagde ...

Jaaa, information wants to be free! Det ser godt ud. :-)

Jeg vil blot tilføje, at man skal satse på så tyndt mønsterpapir som overhovedet muligt. Det tyndeste, jeg har fundet, er de dyre pakker fra Burda. Stof og Stils standard-papir har jeg i et enkelt tilfælde set give problemer, fordi det ikke falder tæt nok ind til kroppen.

Og så skal det måske også nævnes, at det er pløkumuligt at finde et cutting board i Danmark. De findes i England, men portoen kan være heftig. Det hedder et prym-dritz superboard eller et pattern cutting board. Start eventuelt med en uudfoldet flyttekasse. :-)

Karen (lindse) sagde ...

Ih hvor er det en fin tutorial og lige hvad jeg har ledt efter! Glæder mig til resten :)